درست زمانی که مردم سرگرم اخبار ساکتین و کاسبین فتنه بودند ، کاسبان و ساکتان تحریم ، در جایی دیگر بدون دغدغه کار خود را پیش میبردند. تا همین چند سال پیش هر دهه یک پرونده بزرگ فساد مالی و اقتصادی خودنمایی میکرد و همگان را مبهوت حجم و ابعاد و اندازه میساخت اما حالا اگر نه هر هفته که هر ماه یک پرونده فساد اقتصادی ایران در گوشهای از جهان گشوده میشود.
قانون نوشت: پروندهای که هم اینک پیشروست ، فاصلهای عظیم با بزرگترین پرونده فساد اقتصادی ایران، یعنی پرونده سوءاستفاده سه هزار میلیارد تومانی مهآفرید خسروی دارد. قضیه این بار نه بر سر سه هزار میلیارد تومان که بر سر ۸۷ میلیارد یورو است. یعنی با احتساب قیمت چهار هزار تومان برای هر یورو، این پول معادل ۳۴۸ هزار میلیارد تومان میشود؛ بیش از صد برابر رقم پرونده بزرگترین فساد اقتصادی ایران. البته این تمام ماجرا نیست . علاوه بر این رقم ، قاچاق یک و نیم تن طلا ، احتمالا کوه یخی است که از آب بیرون زده است.
رضا ضراب تاجر ۲۹ ساله ایرانی که نامش در میان اوراق این پرونده به چشم میخورد کسی است که برخی از وی به عنوان عامل دور زدن تحریمها یاد کردهاند . درست مثل بابک زنجانی. همان مرد جوانی که این روزها سروته همه اخبار درباره اقتصاد و سیاست و ورزش و سینما به وی گره میخورد اما همچنان تبلیغات شرکت هواپیماییاش هر شب در ساعات پربیننده پخش میشود و میگویند چک عظیمالمبلغ تامین اجتماعی را نیز باز پس نداده است . ایران و ترکیه فراز و نشیب های فراوانی در روابط تاریخی خود داشتهاند اما این بار ، در شرایطی که بسیاری از ایرانیان پای شبکه "جم تی وی" مثلثهای عشقی پوچ و زندگی تجملاتی قهرمانان ترکیهای را پیگیری میکنند، معلوم میشود پول ایران حتی در جیب وزرای این کشور نیز قرار گرفته است . داستان این بار فراتر از مثلثهای عشقی است.
قصه قصه پول است و سوء استفاده. تنها پای سوم مثلث پولی بابک زنجانی و رضا ضراب ، هنوز رخ ننموده است. در اخباری که در روزنامههای ترکیه درباره این ماجرا منتشر شده است نامهای مهمی خودنمایی میکند. در میان اخبار این پرونده نام بانک ملی این بار نیز میدرخشد . با رو شدن این ماجرا انگار پازل فرار خاوری از ایران نیز در حال کامل شدن است و میتوان حدس زد وی نه برای سه هزار میلیارد تومان که چند سنگ از کوهی بزرگ بود و اتفاقا از ایران هم خارج نشده بود، که برای پولهای بزرگتر از این و ماجراهایی پیچیدهتر فراری زودهنگام را طراحی کرد.
بر اساس اطلاعات منتشر شده این پول در فاصله سال های ۲۰۰۹ تا ۲۰۱۲ از ایران خارج شده است و خاوری در مهرماه سال ۱۳۹۰، برابر با سپتامبر ۲۰۱۱ از ایران خارج شده است . به این ترتیب وی اطلاعات ذیقیمتی در خصوص این پرونده نیز در دل دارد . به نظر میرسد در پس شرایط غیرعادی تحریم برای مردم کشورمان، شرایطی غیرعادی اما شیرین، برای عدهای قلیل نیز رقم خورده است. هر چند ۴ماهی از پایان دولت احمدینژاد میگذرد اما این طور به نظر میرسد که این دوران ، دوران یک دولت نبود. دولت پیشین در قامت صد دولت با اختیاراتی عجیب و غریب و تصمیماتی عجیب و غریبتر ظاهر شد و حالا رو شدن گوشه گوشه پروندههای ریز و درشت فساد اقتصادیاش در اینجا و آنجای جهان، ابهت اعداد را برای افکار عمومی از میان برده است.
اینجاست که معلوم میشود بحران دولت یازدهم نه مسکن مهر است و نه پرداخت نقدی یارانهها. وقتی در سه سال ۸۷ میلیارد یورو ، یعنی بیش از تمام پول حاصل از فروش نفت در یک سال، آن هم قبل از تحریم ، از ایران خارج میشود ، کسری هزار میلیارد تومانی برای پرداخت یارانه نقدی طبیعتا مشکلی پیش پا افتاده میشود. در میان ۴۹ نفری که در پرونده فساد اقتصادی در ترکیه دستگیر شدهاند نام فرزندان چند وزیر این کشور نیز به چشم میخورد . میگویند وزرای مذکور استعفا دادهاند و از حضور در افکار عمومی پرهیز دارند.حالا باید دید این پرونده با کدام مقامات و مسئولان ایرانی گره میخورد که اگرچنین شود عزمی برای خجالت از مردمی که فشار سنگین تحریم را با تمام وجود تحمل کردند ، وجود دارد؟
پرونده فساد مالی ترکیه یک متهم ۲۹ ساله ایرانی دارد بنام "علیرضا ضراب"، که با طلا تجارت می کند و همسرش "ابرو گوندش"، یکی از خوانندگان مشهور ترکیه است. ترک ها او را "رضا صراف" می شناختند و ظاهرا پس از گرفتن تابعیت ترکیه، نام فامیل خود را به "ضراب" تغییر داد.
او اهل تبریز است و کارخانه فولاد "تیکمه داش" در تبریز و کشتیسازی "رویال" در استانبول از داراییهای خانواده ضراب است. آنها در زمان جنگ ایران و عراق راهی دبی شدند و فعالیتهای تجاری و صرافی خویش را در این شهر شروع کردند اما علی رضا به ترکیه کوچ کرد. در پرونده فساد اقتصادی و پرداخت رشوه دولتمردان ترکیه و چند تاجر سرشناس این کشور، پای فرزندان سه وزیر دولت اردوغان نیز به میان کشید شد. اتهام رضا ضراب نیز پرداخت رشوه است اما با یک هدف متفاوت. گفته میشود ضراب در طول یکسال ، ۱۰میلیارد دلار را به صورت پول و طلا به ایران منتقل کرد و برای انجام این کار، دهها میلیون دلار رشوه به ترک ها داد. وی از راه بانک "خلق" ترکیه موفق به انجام این کار شد. اتهام دیگر ضراب تاسیس ۱۱ شرکت صوری، عملیات پولشویی گسترده به مقصد ایران است. پرونده دیگر وی، مربوط به هواپیمایی است که سال گذشته در فرودگاه آتاتورک به زمین نشست و از داخل آن یک و نیم تن طلا از کشور غنا به مقصد دوبی کشف شد.
گویا این طلاها متعلق به شرکت "سورینت کیش" بوده است. این شرکت متعلق به "بابک زنجانی"، میلیاردر معروف ایرانی است.
دسامبر سال ۲۰۱۱ دو محموله پول نقد به ارزش ۵/۱۴ میلیون دلار و ۴ میلیون یورو کشف و سه شهروند آذربایجانی و یک ایرانی در فرودگاه "وِنوکوُوا" در مسکو دستگیر شدند. گمرک این فرودگاه از دولت ترکیه خواست تا در این زمینه تحقیق کند. پلیس ترکیه، مالک و ۱۴ کارمند یک صرافی بزرگ در استانبول را دستگیر کرد. این صرافی برای این افراد ۳۷ بار حوالههایی به ارزش ۴۰ میلیون دلار و ۱۰ میلیون یورو از ترکیه به روسیه منتقل کرده بود.
در جریان تحقیقات، پلیس دریافت که این مبلغ متعلق به سه شهروند جمهوری آذربایجان و مبدا این پولها از دوبی به ترکیه بوده است. به دنبال آن، پلیس ترکیه این سه شهروند را بازداشت کرد.
در ادامه بازجوییها و تحقیقات، مشخص شد که در فاصله سالهای ۲۰۰۹ تا ۲۱۰۱۲، سه شرکت صوری در ترکیه از سوی یکی از این سه شهروند آذربایجانی به ثبت رسیده و تمامی این شرکتها را رضا ضراب مدیریت کرده است.
مجموع اتهامات مالی مطرح شده درباره ضراب به نوشته روزنامه زمان ترکیه به ۸۷ میلیارد یورو می رسد. بر اساس این گزارش، این مبلغ در طول چهار سال جابجا شده و ۴۰ درصد آن متعلق به دولت ایران بوده و ضراب موفق شده با همکاری بانک ملی ایران، نقل و انتقالات گسترده مالی در کشورهای مختلف انجام دهد. نقل و انتقالاتی که عمدتا برای دور زدن تحریم ها از آن استفاده شده است.
روزنامه "ملیت" در ترکیه گزارش داده که در حیاط ویلای آقای ضراب در استانبول، دو چمدان بزرگ کشف شده که پر از اسناد محرمانه مرتبط با مناقصههای بزرگ وزاتخانهها و نهادهای اقتصادی دولتی است
پول نفت مردم ایران در جیب بچه پولدار مثلا تُرک ،رضا صراف و زندگی افسانه ای اش
رضا ضراب یا صراف ۸ سال دوست پسر خوانندهی مشهور جمهوری آذربایجانی گونل بوده است. بعد از به هم ریختن این دوستی با ابرو گوندش خواننده مشهور ترکیه آشنا شده و در سال ۲۰۱۰ با وی ازدواج کرد. رضا و ابرو در سال ۲۰۱۱ صاحب یک فرزند شدند.
مجلات ترکیه در آن زمان نوشتند وی برای همسر خوانندهاش دو ویلا در استانبول به ارزش ۲۶ میلیون لیر ترک (۱۳ میلیون دلار)، یک دفتر در ساختمان سفیر استانبول به ارزش ۴ میلیون دلار و یک ویلا به ارزش یک میلیون لیر ترک در شهر ساحلی بدروم خریده و هدیه کرده است.
رضا ضراب به تفریح در ساحل، سوارکاری و چترسواری علاقه ویژهای دارد. وی با پرداخت ۳ میلیون لیر ترک (برابر با یک و نیم میلیون دلار) اسپانسر تیم معروف فوتبال "ترابزون اسپور" ترکیه شده بود.
مجلات بولوار ترکیه مرتب درباره زندگی خصوصی و فعالیتهای رضا ضراب گزارش میدهند. اما نام این تاجر ایرانی اکنون با دستگیریفرزندان وزاری کابینه دولت اردوغان و پرداخت رشوه به برخی از وزاری کابینه دولت در روزنامههای معتبر و پرتیراژ ترکیه بیشتر به چشم میخورد و اکثر روزنامههای ترکیه درباره پولشویی و رشوه او به مقامات عالیرتبه ترکیه گزارش دادهاند.
رشوه ضراب به وزرای کابینه اردوغان
روزنامه "طرف" ترکیه هم در شماره ۱۸ دسامبر خود از رشوه ضراب به وزرای کابینه اردوغان پرده برداشت. این روزنامه مینویسد: "رضا ضراب در مجموع به سه وزیر و مدیرعامل "بانک حالک" ترکیه ۱۳۷ میلیون لیر ترک پرداخت کرده است. ظفر چاغلایان وزیر اقتصاد ۱۱۰ میلیون لیر، معمر گولر وزیر کشور ۲۰ میلیون لیر و اگِمِن باغیش وزیر امور اروپای ترکیه ۳ میلیون دلار رشوه دریافت کرده اند."
به گزارش خبرگزاری دوغان به هنگام بازرسی از منزل رئیس بانک حالک بانکی در بامداد ۱۷ دسامبر، ۵ میلیون و ۴۰۰ هزار دلار از کتابخانه شخصی وی کشف شده است. وی این مبلغ را در داخل چندین جعبه کفش پنهان کرده بود.
هدیه ویژه تاجر ایرانی به وزیر اقتصاد ترکیه
کاگلایان وزیر اقتصاد ترکیه یک ساعت مچی با ارزش ۳۰۰٫۰۰۰ فرانک سوئیس به عنوان رشوه از یک تاجر ایرانی متهم به فساد که در ترکیه زندگی می کند دریافت کرده است.
براساس مکالمات تلنفی که رسانه های ترکیه منتشر کرده اند، وزیر اقتصاد ترکیه (کاگلاین) از ضراب خواسته بود که برای وی ساعتی با مارک پاتک فیلیپ ۵۱۱جی (Patek Philippe 5101G) که او در جریان دیداری از ژنو دیده و لب به تحسین آن گشوده بود بخرد.
بنابر این گزارش ها، ضراب یکی از کارکنان خود را برای خرید این ساعت به ژنو فرستاده و و این کارمند ضراب نیز در ساعت یک و نیم نصف شب ۲۵ سپتامبر امسال این ساعت را به اونورکایا، دستیار شخصی وزیر اقتصاد داده است. به نظر می رسد مکالمات تلفنی افشا شده صحت این ادعاها را تایید کند.
در متن پیامکی که امراه به ضراب همان روز می فرستد، آمده است "من دارم می روم که آن چیز را به بادی گارد شخصی وزیر برسانم. خواستم اطلاع دهم".
در مکالمه تلفنی دیگری که روز بعد بین ضراب و دستیار شخصی وزیر انجام می گیرد، ضراب به اونورکایا اطلاع می دهد که"آن چیز دیشب تحویل آقای امراه شده است" و کایا نیز پاسخ می دهد که "الان به دستم رسیده است و من دارم به آن نگاه می کنم. خیلی ممنون".
خدا خدا گفتند ترکیه را چاپیدند
شعرهایی که مردم ترکیه برای "ابرو گوندش" و رضا ضراب ساختند
ماجرای دستگیری رضا صراف تاجر ایرانی و همسر ابرو گوندش خواننده مشهور ترکیه ای در پرونده فساد مالی در این کشور، تبدیل به سوژه ای جنجالی در رسانه ها و شبکه های اجتماعی ترکیه شده است.
به گزارش عصر ایران در روزهای گذشته اشعار و کاریکاتورهای زیادی درباره این ماجرا در شبکه های اجتماعی ترکیه منتشر شده است.
در یکی از این اشعار، به وضعیت ابرو گوندش پس از دستگیری همسرش به اتهام فساد مالی اشاره شده است.
در این شعر می گوید:
euro dolar sayildi ( یورو دلار ساییلدی)
ebru dusup bayildi ( ابرو دوشوب باییلدی)
guzel ulkem in adi (گوزل اولکمین آدی)
yolsuzlukla yayildi( یولسوزلوکلا یاییلدی)
ترجمه فارسی:
دلار و یورو را شمردند
ابرو(گوندش) افتاد و غش کرد
اسم کشور زیبایم
با ننگ فساد آغشته شد
در جوکی دیگر می گویند:" ebru 40 yil da bir, bir zengin koca buldu onada dovlet el koydu "
ترجمه فارسی: " ابرو پس از چهل سال موفق شد یک شوهر پولدار پیدا کند، آن را هم دولت مصادره کرد!"
در شعری دیگر که به طور گسترده در شبکه های اجتماعی ترکیه به اشتراک گذاشته شده است ، ادعای دولت اسلامگرای ترکیه در مورد پاکدستی به چالش کشیده شده و می گوید:
allah allah dediler (خدا خدا گفتند )
turkiye yi yediler( ترکیه را چاپیدند)